Mina läslistor

Orsaker till Parkinsons sjukdom

Orsaken till Parkinsons sjukdom är att nervceller, framför allt de som producerar dopamin, progressivt dör. Detta leder till en långsamt tilltagande brist på signalsubstansen dopamin i hjärnan. Nervcellerna som producerar dopamin dör på grund av ansamling av Lewykroppar.

Varför vissa personer får Parkinsons sjukdom är inte helt klarlagt, men troligen samverkar flera riskfaktorer. Exempelvis kanske en viss ärftlighet gör att man blir mer känslig för skadliga miljöfaktorer.

 

Ålder

Den främsta riskfaktorn för att få Parkinsons sjukdom är ålder; ju högre ålder, desto högre risk. Hos alla människor sjunker nivåerna av dopamin med tiden, men vid Parkinsons sjukdom går processen mycket fortare.

Ärftlighet

Det finns en viss ärftlighet för Parkinsons sjukdom, och 15–20% av dem med Parkinsons sjukdom har en nära släkting med sjukdomen. Dessutom finns det genetiska markörer för sjukdomen hos en liten del (omkring 5%).

Miljö

Vissa miljögifter verkar öka risken för Parkinsons sjukdom, bland annat kolvätelösningsmedel, insektsbekämpningsmedel och nervgifter (neurotoxiner).

Enligt vissa studier är risken att utveckla Parkinsons sjukdom högre för personer som vuxit upp på landet och druckit vatten från egen brunn. Om detta beror på miljögifter, tungmetaller eller något annat är inte klarlagt.

Huvudskada

Vissa typer av huvudskador kan ge upphov till symtom som liknar de vid Parkinsons sjukdom. Sådana skador kan bland annat orsakas av slag mot huvudet, stroke eller hjärntumör.

 

Läs mer om genetiska orsaker

Exempel på omgivningsfaktorer

 

LÄS OCKSÅ om sjukdomsutvecklingen av Parkinsons sjukdom.

 

Granskat av Per Svenningsson augusti 2014

 
+

Tipsa en vän!

Sömnproblem

Det är mycket vanligt att man sover dåligt när man har Parkinsons sjukdom.  Vanliga problem är svårigheter att somna, täta uppvaknanden och en känsla av att aldrig känna sig utsövd

Läs mer… | Lägg till i min läslista...

 

Trötthet

Personer med Parkinsons sjukdom upplever ofta en stark trötthet, så kallad fatigue. Tröttheten kan vara rent fysisk men kan även yttra sig som hjärntrötthet. Fatigue uppträder ofta tidigt i sjukdomsförloppet,

Läs mer… | Lägg till i min läslista...

 

Tidiga tecken

De allra första tecknen på Parkinsons sjukdom kan uppstå flera år, ibland flera decennier, innan de rörelserelaterade (motoriska) symtomen och kallas därför premotoriska symtom. Oftast är det dock först efteråt

Läs mer… | Lägg till i min läslista...

 

Hudproblem

Hudproblem i form av fjällande, flagig, kliande, röd hud (så kallat mjälleksem eller seborré) är mycket vanligt, framför allt i ansiktet och hårbotten, men också på övre delen av kroppen och

Läs mer… | Lägg till i min läslista...

 

Synstörningar

Parkinsons sjukdom kan påverka synen på flera olika sätt, bland annat i form av nedsatt färg- och kontrastseende. Nedsatt färgseende uppträder ofta tidigt i sjukdomen. Det försämrade kontrastseendet märks framför

Läs mer… | Lägg till i min läslista...

 

Lewykroppar - onormala ansamlingar av protein som finns i vissa nervceller vid Parkinsons sjukdom och liknande sjukdomar och som anses bidra till nedbrytning av de drabbade nervcellerna. Lewykroppar består till stor del av alfa-synuklein.