Mina läslistor
[yop_poll id="28"]

Förändrat smak- och luktsinne

Många personer med Parkinsons sjukdom upplever att maten smakar mindre. Det beror framför allt på att sjukdomen förändrar luktsinnet, men även vissa läkemedel kan påverka smakupplevelsen.

Några tips är att använda smakförhöjare som t ex buljong i matlagningen. Andra exempel på smakförhöjare är salt, socker, smör och grädde, liksom ost, bacon och rökt skinka.

Med flera olika smaker att välja på under måltiden är chansen större att man hittar något som lockar. Därför kan det vara en bra idé att servera någon liten förrätt och gärna även efterrätt.

Granskat av Johan Lökk juni 2014

 
+

Tipsa en vän!

Sömnproblem

Det är mycket vanligt att man sover dåligt när man har Parkinsons sjukdom.  Vanliga problem är svårigheter att somna, täta uppvaknanden och en känsla av att aldrig känna sig utsövd

Läs mer… | Lägg till i min läslista...

 

Trötthet

Personer med Parkinsons sjukdom upplever ofta en stark trötthet, så kallad fatigue. Tröttheten kan vara rent fysisk men kan även yttra sig som hjärntrötthet. Fatigue uppträder ofta tidigt i sjukdomsförloppet,

Läs mer… | Lägg till i min läslista...

 

Hudproblem

Hudproblem i form av fjällande, flagig, kliande, röd hud (så kallat mjälleksem eller seborré) är mycket vanligt, framför allt i ansiktet och hårbotten, men också på övre delen av kroppen och

Läs mer… | Lägg till i min läslista...

 

Synstörningar

Parkinsons sjukdom kan påverka synen på flera olika sätt, bland annat i form av nedsatt färg- och kontrastseende. Nedsatt färgseende uppträder ofta tidigt i sjukdomen. Det försämrade kontrastseendet märks framför

Läs mer… | Lägg till i min läslista...

 

Svettningar

Svettning är ett sätt att reglera kroppstemperaturen som styrs av nervsystemet, och både Parkinsons sjukdom och vissa anti-Parkinson-läkemedel kan störa denna process så att kroppen producerar för mycket eller för

Läs mer… | Lägg till i min läslista...